De rareste samlekortene

Samlekort har aldri blitt veldig populære i Norge, men andre steder i verden har det til tider vært ekstrem oppmerksomhet rundt denne kategorien med samleobjekter. Her skal jeg presentere noen kategorier med samlekort som du helt garantert ikke har hørt om.

Først litt om bakgrunnen til at det faktisk har vært mulig å produsere disse kortene, hva tenkte egentlig de som fant på alle disse rare konseptene? Kort fortalt handler det om at samlekort som nevnt har vært ekstremt populære, og mange ulike selskaper har villet være med på leken. Samtidig er det ikke mulig å begynne å produsere kort med for eksempel tema baseball, alle de store seriene og lignende er det allerede noen som har enerett på.

Legg inn bilde De rareste samlekortene Faces of Death Trading Cards - De rareste samlekortene

Faces of Death Trading Cards

Høyt opp på listen over usmakelige samlekort kommer serien Faces of Death, inspirert av filmen med samme navn. Denne serien med 40 samlekort består helt enkelt av ulike kort med tema død, rottnende kjøtt og andre utrivelige temaer. Selskapet Mother Productions som står bak denne serien har også gitt ut flere andre serier med tvilsomme temaer.

Flere ulike serier med tema amerikanske TV-program

Overraskende mange amerikanske TV-serier har fått sine egne samlekort. For nordmenn er det mange ukjente serier som har vært inspirasjon, men noen norske kjenninger som Huset fullt finnes for eksempel som samlekort.

Legg inn bilde De rareste samlekortene Tema Gulfkriget - De rareste samlekortene

Tema Gulfkriget

Det er sikkert mange som husker at amerikanske tropper i Irak fikk delt ut en kortstokk med bilder av de mest kjente lederne i Saddam Husseins regime. Det er kanskje usikkert hvor stor effekt dette hadde, jeg er i hvert fall skeptisk til at mange soldater virkelig lærte seg å kjenne igjen Saddams ministre. Dette var jo egentlig ikke noen samlekort, men det fantes faktisk det også.

Det var flere ulike leverandører, blant dem giganten Topps, som lagde samlekort med tema krigen i Irak. Det var mulig å finne kort med bilder av både Saddam Hussein, George Bush og mange av de militære lederne.

MTV samlekort

Til og med MTV ga ut noen samlekort, med boybands og artister som Vanilla Ice. Denne type kort var helt klart rettet mot et annet publikum enn de tradisjonelle kortene med tema sport og idrett.

Legg inn bilde De rareste samlekortene Moderna kort med annerledes temaer - De rareste samlekortene

Moderna kort med annerledes temaer

Det produseres mange serier med samlekort i dag, som kanskje ikke akkurat faller innenfor den tradisjonelle rammen for hva mange forbinder med samlekort. Selvfølgelig er for eksempel hockey og baseball fortsatt det som bringer inn mest penger, men det finnes faktisk mange samlekort i vanlige norske lekebutikker.

Det er kort med temaer som Frost, den kjente serien L.O.L. Surprise (som sikkert alle småbarnsforeldre har hørt om) og mange andre.

Finne din egen nisje innenfor samlekort

Et spørsmål som mange samlekort-entusiaster stiller seg, er hvilke serier med kort som egentlig er verdt å satse på. Det kan virke overveldende med de store seriene med tema idrett, der du finner tusenvis av kort over flere tiårs tid. Det sier seg selv at det aldri vil være mulig å samle en komplett serie. Spørsmål er om det er nødt til å være målet? Jeg mener det er bedre å samle på det du synes ser morsomt ut, uansett om det er de store kjente seriene eller noen av de uvanlige vi har sett på nå.