Derfor er kortspill bra for hjernen din

Menneskets hjerne er en fantastisk maskin, og det er utrolig mye vi fortsatt ikke forstår om hvordan den fungerer. Det er vår velutviklede hjerne som har gjort det mulig for mennesket å utvikle høytstående sivilisasjoner, og kanskje dessverre også gjort det mulig for oss å ødelegge de samme sivilisasjonene med kjernevåpen og andre destruktive oppfinnelser.

å spille kort i hånden 300x294 - Derfor er kortspill bra for hjernen dinDet er både morsomt og viktig å holde hjerne i aktivitet. Det er som nevnt ikke mulig å forklare alt som skjer med hjernen, men noen forskere opererer med et begrep som kalles for «kognitiv reserve». Dette må ikke forveksles med teorien, eller kanskje heller myten, om at mennesket bare benytter 10 % av sin hjernekapasitet. Det kan for så vidt høres forlokkende ut, kanskje spesielt tanken på å potensielt kunne tenke ti ganger raskere, men all forskning tilsier at det ikke er helt slik det fungerer. Hvis man rammes av sykdommer som påvirker hjernen, som demens eller alzheimers, er det dog noen forskere som mener at hjernen kan tilpasse seg og bruke av en «kognitiv reserve» for å unngå at grunnleggende funksjoner i hjerne påvirkes.

Kortspill og hjernen din

Hvilken effekt kortspill har på hjernen din vil selvfølgelig i stor grad være avhengig av hvilket spill det er, og hvilken innsats du selv legger i det. Enklere spill der du egentlig bare sorterer kort, kabal og tilsvarende, vil kanskje ha en beroligende effekt men du må ikke huske på noen kort eller tenke strategier. Hvis du bare søker å slappe av mens du spiller kort, er det nok med lett gambling å hjelpe hjernen din til å slappe av etter en lang dag på jobben; mange liker å gjøre det ved å bruke ting som Spillehallen bonuskode.

mann som spiller kortspill 300x285 - Derfor er kortspill bra for hjernen dinI mange andre kortspill er det helt avgjørende å benytte korttidsminnet, til å holde orden på hvilke kort som er spilt eller ikke. Det er så viktig at kasinoer ikke ser med blide øyne på spillere som er flinke til å telle kort, og i noen tilfeller kan fjerne spillere som åpenbart har minne som er mye bedre enn vanlige dødelige.

I tillegg finnes det et element av sannsynlighetsregning og spillteori i de fleste kortspill med flere deltakere. Mulighetene er egentlig uendelige hva gjelder hva det er mulig å regne på, og for eksempel simulere forskjellige hender i poker. Det kan være en morsom teoretisk øvelse, men dessuten gi nyttig informasjon i forhold til hvilke hender som skal spilles og ikke.

Årsak og virkning?

Som nevnt er det fortsatt mye av hjernen som er et mysterium for forskere, og det er vanskelig å vise til den eksakte linken mellom kortspill og effekter på hjernen. Men i og med at det finnes tegn til en sammenheng, er det kanskje ikke så farlig å vite eksakt hva som gjør kortspill bra for hjernen? Det kan i tillegg til de tekniske delene, som telling og gjenkjennelse av mønster, være faktorer som sosialt samvær i forbindelse med kortspill som har en positiv effekt på hjernen.