Gwent – et kortspill fra The Witcher som fikk et helt eget liv

Gwent, eller «Gwent: The Witcher Card Game» som er det fulle navnet, har en veldig annerledes opprinnelse sammenlignet med mange andre samlekort og kortspill. Det finnes for så vidt noen tilsvarende manga-inspirerte samlekort, der spillet har begynt i et helt annet medium, men Gwent er likevel ganske unikt.

GDC 2016 priser 300x200 - Gwent – et kortspill fra The Witcher som fikk et helt eget livGwent begynte som et fiktivt kortspill i fantasy-bøkene til  Andrzej Sapkowski, og ikke minst som en del av de populære The Witcher-spillene basert på de samme bøkene. I tillegg var spillet faktisk også mulig å spille allerede i The Witcher 3: Wild Hunt, før det ble et helt eget frittstående spill. Legg merke til at Gwent altså fortsatt er et helt digitalt spill, det finnes ikke noen fysiske kort i papir å samle på. Alt foregår i spillet, enten mot datamaskinen eller mot andre mennesker.

I dag finnes Gwent til både PC, Xbox One og PlayStation 4. Det finnes også planer om å lage en versjon for mobiltelefoner. Alle versjonene er per i dag såkalt «free to play», som betyr at det er gratis å laste ned og spille, men du kan kjøpe fordeler og ekstra ting inne i spillet.

Grunnleggende om spill og regler i Gwent: The Witcher Card Game

Som andre lignende spill, for eksempel Magic:The Gathering og lignende turbaserte kortspill, har Gwent relativt mange regler og det er vanskelig å oppsummere spillet i få ord.

  • Spillet er turbasert, og det er alltid to spillere som møter hverandre. I sin aller enkleste form kan du altså bare spille mot en person, men det finnes mange muligheter for å delta i både månedlige rankinger og spesielle events i løpet av året.
  • Hvert spill består av tre runder, og i hver runde skal hver spiller bruke kort fra en kortstokk med minst 25 kort. Kortene er delt inn i kortstokker som hører til forskjellige fraksjoner, med ulike egenskaper.
  • Den som vinner to av tre runder har vunnet hele spillet, en runde fortsetter til begge spillerne enten har kommet videre til den neste runden eller gått tom for kort.
  • Den som vinner runder eller hele spillet, får belønninger i form av «kegs» (tønner) som sammen med andre belønninger kan brukes til å kjøpe eller lage nye kort.
  • I og med at spillet er basert på mikrotransaksjoner er det mulig å kjøpe kegs og andre ting, for å få fordeler og komme seg raskere frem i spillet.

Witcher card game 300x149 - Gwent – et kortspill fra The Witcher som fikk et helt eget liv

I tillegg til de vanlige kampene med en mot en spiller, og rankinger og events som nevnt over, finnes det også en såkalt «arena mode». Der møtes spillere, og får tildelt tilfeldige kort. Alle begynner med tre liv, og hvis du taper en kamp mister du et liv. Spesielt i denne modusen er at spillere da også kan få karakterer fra alle forskjellige fraksjoner. Spillere får tildelt ulike belønninger også i denne modusen, og spillet er over når noen har vunnet ni ganger, mister alle liv eller avslutter spillet.

Thronebreaker: The Witcher Tales

For å gjøre Gwent enda litt mer komplisert, finnes det et frittstående spill som bygger på Gwent, men er for en spiller. Thronebreaker: The Witcher Tales var opprinnelig tenkt som en enkeltspiller modus i det vanlige Gwent: The Witcher Card Game, men ble altså lansert som et eget spill. Her får spilleren utforske nye verdener i The Witcher-universet, mye av logikken ved bruk av kort er den samme som i det vanlige Gwent-spillet.