Historien om «Dead Man’s Hand»

Begrepet «Dead Man’s Hand» brukes innenfor poker, og representerer en spesiell kombinasjon med kort. Men hvorfor er det akkurat disse kortene som kalles for «Dead Man’s Hand», hva er bakgrunnshistorien og hvilke kort er det egentlig i denne hånden?

«Wild Bill» Hickok – historien om en siste hånd

Begrepet «Dead Man’s Hand» dukket opp allerede på slutten av 1800-tallet, noen ganger med betydning et fullt hus med tre knekter og to tiere. Likevel er det en bok fra 1926 som ga begrepet den betydning det har i dag, som igjen går tilbake til 1876.

pokerspill 300x266 - Historien om «Dead Man's Hand»Den 2. august 1876 spilte James Butler Hickok, også kjent som «Wild Bill» Hickok, poker i Nuttal & Mann’s Saloon i Deadwood, Dakota. «Wild Bill» Hickok var en velkjent personlighet i den ville vesten, en sorts folkehelt som var alt fra utforsker til en lovens mann og spiller.

Denne uheldige dagen var det en Jack McCall, som «Wild Bill» Hickok hadde spilt poker med tidligere, også til stede i baren. McCall hadde tapt penger tidligere, men  Hickok hadde betalt frokost for han. Angivelig følte McCall at det var så forulempende, at han denne uheldige dagen bestemte seg for å ta et oppgjør med Hickok.

McCall gikk frem til Hickok, som satt med ryggen mot døren, og skjøt han med et skudd i bakhodet. Hickok døde umiddelbart, og McCall prøvde å stikke av. Han ble raskt tatt igjen, og ble senere henrettet for drapet.

Kortene «Wild Bill» Hickok hadde i hånden når han ble skutt

Det er selvfølgelig vanskelig å si hvilke kort Hickok egentlig hadde på hånd når han ble skutt, dokumentasjon av et drapsåsted var ikke helt den samme på 1800-tallet. Det som kanskje også gjør historien rundt kortene litt usikker, er at historien om kortene først dukket opp etter femti år i boken Wild Bill Hickok: The Prince of Pistoleers.

våpen 300x237 - Historien om «Dead Man's Hand»I følge denne boken, og andre senere kilder, hadde Hickok to sorte åttere og to sorte ess på hånd. Altså spar åtte, kløver åtte, spar ess og kløver ess. I tillegg skal han ha hatt et femte kort i form av kløver eller hjerter dame, men denne telles vanligvis ikke med i «Dead Man’s Hand».

Hvorvidt denne historien i det hele tatt er sann er usikkert, men det er en interessant del av mytologien rundt poker. Hånden har også levd videre som et symbol i logoen til noen organisasjoner i USA, som for eksempel Los Angeles Police Department CRASH squad.