Om spill med Pokémon samlekort

The Pokémon Trading Card Game, eller bare «PTCG» eller «Pokémon TCG», er et umåtelig populært spill, som selvfølgelig er basert på Nintendos Pokémon-univers. Opprinnelig ble kortene gitt ut i Japan, i USA var det til å begynne med Wizards of the Coast som solgte kortene. Dette er det samme selskapet som står bar Magic: The Gathering. Nå er det The Pokémon Company som har tatt over distribusjonen også i USA. I 2019 er det solgt over 29 milliarder kort til sammen, over hele verden. Dessuten står franchisen for en svært stor del av salgt i sin kategori.

Grunnleggende om spill med Pokémon samlekort

I utgangspunktet er logikken i spillet kjent for de fleste som har vært borti Pokémon tidligere. Hver spiller, og det kan bare være to, tar rollen som en Pokémon-trener. De to spillerne lar sine Pokémon kjempe mot hverandre, og vinneren er den som enten klarer å slå ut alle motstanderens Pokémons, eller får flest priser i rundene av spillet. Vanligvis spilles Pokémon TCG med seks muligheter å vinne priser, og den som får alle vinner.

Brostein 300x180 - Om spill med Pokémon samlekortSpillet begynner med at spillerne avgjør hvem som skal begynne, med krone og mynt eller terning. Videre trekker hver spiller syv kort fra bunken sin, og spiller ut en «Basic Pokémon» som er den som skal begynne å kjempe. Dette må altså være en Pokémon som ikke er oppgradert. Videre plasserer hver spiller fem andre Pokémon på en innbytterbenk. Disse kan brukes senere i spillet, antallet seks til sammen hører sammen med begrensningen i videospillet, som også er seks Pokémon.

Videre i spillet kan spillerne, når det er hans eller hennes tur, velge å utvikle sin Pokémon, bytte aktiv Pokémon eller gjøre andre ting før den andre spillerens Pokémon attakeres. Hvis angrepet medfører at den forsvarende Pokémonen ikke har noen livspoeng igjen, blir den slått ut og den angripende spilleren kan innkassere et av pris-kortene.

Ulike Pokémon samlekort som benyttes i spillet

De forskjellige spillene i Pokémon-franchisen er ofte gitt navn etter farger, som symboliserer de ulike typene Pokémons. Også innenfor spillet med samlekort er denne oppdelingen aktuell, men Pokémonene er delt inn i litt færre kategorier, sammenlignet med i dataspillene.

Pokémon 294x300 - Om spill med Pokémon samlekortDen første kategorien med Pokémons er Basic Pokémons, som er helt nødvendige for spillet da alle spillere må begynne med en Basic Pokémon som er aktiv. Dette er altså de vanlige Pokémons som ikke har utviklet seg ennå.

Videre finnes det utviklede Pokémons, som har kommet videre et nivå eller to. Det gjør, på samme måte som ellers i Pokémon-universet, at Pokémonen blir sterkere, kan motstå flere angrep og så videre.

En tredje kategori kort er energi-kort, som spilles sammen med en Pokémon og gir energi til angrepet. Det finnes flere forskjellige typer energi-kort, som henger sammen med de ulike Pokémon-variantene.

Til slutt finnes det også en kategori med trenerkort, som spilleren kan bruke for å trene sine Pokémons eller gjøre andre forandringer som påvirker spillet. Det kan handle om å bygge opp energi igjen, eller å hente opp brukte kort. Kategorien med trenerkort er dessuten i nyere tid delt opp i for eksempel verktøy for Pokémons, stadium-kort og noen flere spesialiserte kort.