Slik begynner du å samle baseballkort

Baseballkort er et av de aller mest populære samlerobjektene i verden, og selv for nordmenn uten tradisjoner innenfor sporten kan baseballkort være spennende å samle på. Det kan være overveldende å prøve å få oversikt over markedet for baseballkort, og det finnes sannsynligvis like mange strategier for å samle kort som det finnes samlere.

Amerikanske kort – dominerende på markedet

1871 Albert Spalding Baseball kort 234x300 - Slik begynner du å samle baseballkortFor de aller fleste er baseballkort synonymt med amerikanske kort, og det er et naturlig sted å begynne. Vi kommer tilbake til kort fra andre markeder, som selvfølgelig kan være interessante hvis du har et spesielt forhold til sporten i et annet land.

Samlekort med tema baseball har en svært lang historie i USA, og ulike kort med bilder av baseballspillere dukker opp allerede på 1800-tallet. I begynnelsen var det i stor grad produsenter av sigaretter, tyggegummi og lignende som inkluderte samlekort med sine produkter. De store spesialiserte produsentene av samlekort, som Topps og Fleer, kom på markedet hovedsakelig etter andre verdenskrig. Dette er merkevarer som eksisterer den dag i dag.

Det store utvalget og lange historien til amerikanske kort, gjør det til et naturlig startpunkt også for norske samlere. Samtidig gjør det også at det er umulig å prøve å samle på komplette serier eller å få tak i de aller mest sjeldne og kostbare kortene. Eksklusive kort kan, hvis de i det hele tatt er til salgs, koste flere millioner dollar.

Noen ulike innfallsvinkler når du skal begynne å samle

Baseball samlekort 214x300 - Slik begynner du å samle baseballkortGitt at det er umulig å prøve å lage en komplett samling, kan det være lurt å velge noen form for innfallsvinkel når du begynner å samle på amerikanske baseballkort.

  • Samle på kort med spillere fra et spesifikt lag. Hvis du har et spesielt interesse for et lag innenfor amerikansk baseball, og det bør du kanskje ha hvis du i det hele tatt skal samle på kort, kan det være en bra start. Å lage en komplett samling med spillere fra inneværende år er definitivt overkommelig, og det kan også være mulig å bygge ut samlingen ganske mange år bakover i tid før det begynner å bli svært kostbart eller vanskelig.
  • Samle på ulike spesielle kategorier eller kort fra et enkelt selskap. Gitt den store mengden kort kan det være lurt å begrense seg til noen spesielle kategorier av kort, som for eksempel kort utgitt det året spilleren var ny i ligaen.

Alternativer til det amerikanske markedet

Det er utgitt baseballkort i flere andre markeder utover det amerikanske, men omfanget er selvfølgelig mye mer begrenset. Dette kan være både bra og dårlig, en positiv effekt er at det er lettere å få oversikt over markedet og kanskje til og med bygge opp en relativt komplett samling.

Noen eksempler på land som kan være aktuelle er Kanada, Japan eller Australien. Dette er land der det faktisk spilles noe baseball, og der det finnes noen serier med kort. Samtidig er utvalget mye mer begrenset enn i USA.

Hvis du skal samle på kort fra et annet land enn USA er det egentlig en forutsetning at du har et interesse for baseball i det aktuelle landet, og det kan være en stor fordel hvis du snakker eller kan lese det lokale språket.