Slik spiller du Magic: The Gathering

Magic: The Gathering, eller bare «Magic» som mange kaller det for, er et av de aller mest kjente spillene basert på samlekort. Vi kan enkelt sammenligne populariteten med https://www.casinobonuskode-no.com/, eller Stranger Things, eller til og med VM når det kommer til sportsbegivenheter. Spillet ble designet av Richard Garfield i forbindelse med den opprinnelig lanseringen i 1993. Navnet Magic: The Gathering kommer av at bare «Magic» er for generelt når det kommer til å beskytte navnet. Deler av spillet er også basert på Garfields tidligere spill Five Magics fra 1982.

Grunnleggende om spillet i Magic: The Gathering

En runde Magic: The Gathering involverer to eller flere spillere, hver spiller er en kraftfull trollmann som i spillet kalles for «planeswalkers». Hver spiller begynner med en egen kortstokk, enten satt sammen av spilleren selv med sine egne kort, eller fra et spesielt utvalg med kort for den spesifikke runden.

Magic The Gathering spillerne 300x209 - Slik spiller du Magic: The GatheringHver spiller begynner med tjue livspoeng, og en spiller taper når alle livspoeng er borte. Dessuten vil en spiller tape hvis de er nødt til å trekke et kort fra en tom kortstokk, eller hvis et kort beskriver noen annen måte å tape eller vinne spillet på. Akkurat dette er en sentral del i Magic: The Gathering, og «den gylne regelen i Magic» er at de grunnleggende reglene alltid kan overstyres av regler på enkeltkort. For å løse opp i eventuelle konflikter og uklarheter finnes det også detaljerte regler, «Comprehensive Rules», som skal kunne avklare eventuelle gråsoner.

Spillet begynner med at spillerne stokker kortene sine, og trekker syv kort til å begynne med. Videre trekker alle spillere som hovedregel et nytt kort hver gang det blir hans eller hennes tur. Det finnes to grunnleggende type kort, «spells» og «lands». Spells er trylleformler som spilleren kan kaste mot andre spillere, og lands inneholder mana som er energien som er nødvendig for å kaste trylleformler.

Det finnes flere forskjellige typer av spells, noen av de kan bare brukes en gang og andre blir værende i spill også videre. Kort som er brukt opp ender opp i en «graveyard», som er kortene som ikke er i spill lenger. I og med at kort hele tiden trekkes og forsvinner, kan en spiller som nevnt tidligere tape hvis han eller hun ikke har noen kort igjen.

Mer om kortene i Magic: The Gathering

Kortene er selvfølgelig helt sentrale i Magic: The Gathering, og forberedelser der spillere samler og organiserer akkurat de kort som passer sammen er en viktig del av spillet.

Magic the gathering Handel 200x300 - Slik spiller du Magic: The GatheringKortene er delt inn i fem hovedsakelige kategorier, symbolisert ved farger. Det finnes hvite, blå, sorte, røde og grønne kort. I tillegg til disse finnes det flerfargede kort, og dessuten noen fargeløse kort. De ulike fargene har noen gjennomgående temaer, med egne styrker og svakheter.

I tillegg til inndelingen i farger, finnes det tilnærmet uendelige muligheter å kombinere spells og lands, slik at de passer sammen og spilleren får den mana som er nødvendig for å spille ut de riktige trylleformlene.

Gitt hvor viktige kortene er, og at spilleren i begynnelse trekker sju tilfeldige kort, kan en spiller som er uheldig med kortene få en svært dårlig start. I noen sammenhenger får spillere lov til å trekke nye kort hvis de opprinnelig syv kortene ikke er noe han eller hun er fornøyd med.

Det finnes svært mange forskjellige varianter og regler for hvordan Magic spilles, og hvilke kort spillerne får lov til å bruke. I noen turneringer kan spillerne velge fritt fra sine egne kort, i andre sammenhenger må forhåndsbestemte sett med kort brukes. Det andre alternativet gjør at alle spillere stiller likt, uansett hvilke egne samlinger med kort de måtte ha. I andre sammenhenger finnes det egne lister med hvilke kort som er lov å bruke i turneringen.